Fakta om borebiller
Her kan du læse Myremanden’s fakta om borebiller. Denne fakta er indhentet ved brug at statsautoriserede og andre godkendte informationssider. Denne fakta bygges også på vores egen erfaring i branchen gennem mere end 20 år.
Har du spørgsmål om pris eller generelle spørgsmål til borebiller og behandlingen af disse er du velkommen til at kontakte os ved at klikke her!
Hvad er en borebille?
En borebille også kaldet træorm, tilhøre ordnen biller og underordnen Polyphaga. Borebillen er den mest hyppige bille i Danmark når vi snakker skadedyr. Husbukken og Splintved-billen er dog også levende i Danmark men de står for mindre end 10% af alle borebille angreb.
En borebille kan blive mellem 3-6mm lang og er et skadedyr der kan forvolde seriøs skade på tagkonstruktion eller andet træ såsom møbler eller gulve. Borebillen er kendt som det træ-ødelæggende insekt, da det æder sig igennem træet og efterlader træet mere ustabilt og mindre holdbart. På billedet under kan du se hvor galt det kan gå!
Kendetegn ved borebillen er dens brune farve samt sorte punktstriber ned langs dækvingerne. Som regel vil man kunne se et af følgende hvis man har borebiller; Savsmuld, små runde huller i træet eller i det værste tilfælde levende larver og borebiller. Hvis et af følgende er gældende for dit træ vil vi anbefale at få gjort noget ved det inden længe. En voksen borebille kan desuden flyve. Borebillen har det ene formål at lægge æg inden den selv dør, det er derfor ofte misforstået at det er den voksne bille der ødelægger dit træ, men det larverne!
Borebillens levevis:
Først bliver der lagt æg, dette gøres oftest i gammelt eller fugtigt træ. Efter 4-5 uger klækkes ægget og ud kommer en larve, denne larve vil nu gnave sig ind i træet og efterlade savsmuld. Her vil larven blive i 4-8 år, dette afhænger af den pågældende træart samt fugtigheden af dette, det afhænger også af temperaturen. Borebiller findes oftest i tagkonstruktion hvor der bliver godt varmt om sommeren. Hvis træets fugtighed falder til mindre end 11% vil larvens udvikling stoppe, derfor kan dette stadie vare op til 8 år. Herefter vil larven blive til en fuldvoksen bille, dette sker omkring starten af juli. En borebille kan lægge op til 60 æg inden den dør et par uger efter. Få borebiller kan derfor hurtigt blive til rigtig mange i løbet af få år!
Hvilke typer biller har vi i Danmark?
Der findes omkring 4000 forskellige arter af biller i Danmark hvoraf Polyphaga er den mest artsrige med 3.381 arter. Polyphaga er en meget stor familie af biller der omfatter ca 90% af alle biller hvilket er mere end 300.000 forskellige arter på verdensplan. De hyppigste biller arter i Danmark er bl.a. Eghjorten, Eremitten, Skarnbassen og Klannere.
Hvis du har spørgsmål til borebiller eller bekæmpelsen af disse, kan du læse mere på vores Borebille FAQ ved at klikke her!
Er borebiller farlige?
Borebiller hverken bider, kradser eller på anden måde angriber mennesker eller dyr, de er faktisk meget svære at finde. De kan dog æde træ og ødelægge holdbarheden og stabiliteten af det træ de bosætter sig i, deraf “træ-ødelæggende insekter”. De kan både bosætte sig i dit skur, din møbler eller i værste tilfælde i din boligs tagkonstruktion. Specielt sidste nævnte kan blive ekstremt farligt og meget dyrt at få lavet! Ring derfor så snart du opdager borebillen i dit hjem.
Ønsker du at læse mere om vores bekæmpelse af borebiller kan du læse mere ved at klikke her!