Hvepse FAQ
Her kan du læse vores Hvepse FAQ, spørgsmål vi ofte møder ude hos vores kunder. Disse svar er opbygget gennem godkendte og statsautoriserede hjemmesider samt vores egne erfaringer med bekæmpelse af hvepse. Vi har i mere end 15 år bekæmpet hvepse med stor succes og er derfor trænet til at kunne bekæmpe alle former for udfordringer du måtte have! Skulle du have spørgsmål som vi ikke har besvaret her på vores Hvepse FAQ er du altid velkommen til at kontakte os via kontaktsiden ved at klikke her!
Hvad er en hveps?
En hveps (Almindelig gedehams) er et insekt der tilhøre ordnen “årevinger” og er det som mange kalder en gedehams. Gedehams er dog den samlede betegnelse for familien der indeholder flere arter af hvepse. Den hvepse-art vi oftest ser er den “Almindelige hveps” som er den art af hvepse man normalt ser i sin have.
Du kan læse flere fakta om hvepse ved at klikke her!
Er hvepse farlige?
Nej! Selvom det kan gøre særdeles ondt er et hvepsestik ikke farligt for mennesker hverken store eller små. Området efter et hvepsestik kan svie og klø en del, men det er vigtigt at du undgår at røre ved dette område. Langt de fleste mennesker vil opleve at dette vil være ovre indenfor få timer, i værste tilfælde op til et døgn.
Stikket kan være mere voldsomt hos de yngre og ældre, men det er først rigtig farligt hos folk med en allergi overfor hvepse. Det er dog ganske få der lider af denne allergi, det er anslået at der findes omkring 50-60.000 danskere med denne allergi. Hvis en person med denne allergi blev stukket i munden, svælget eller halsregionen kan det blive ganske farligt. Hvis du efter et hvepsestik i en af de før nævnte regioner, får vejrtrækningsproblemer skal du søge lægehjælp omgående.
Hvad lever hvepse af?
Hvepse lever ligesom bier af nektar, de bruger dog ikke denne nektar til at lave honning. De er også meget glade for frugter og i særdeleshed sukker, de er derfor ofte at finde omkring sodavand, kage og alkohol.
Hvad kan man gøre mod hvepse?
Det er svært selv at gøre noget mod hvepse, medmindre man kan finde kuben i tide og få den ødelagt. Men oftest opdager man det først når det er for sent. Vi vil altid anbefale ikke at prøve på at fjerne boet selv, da man 9/10 gange ender med at gøre dem sure! Brugen af håndkøbsgift kan sjældent stoppe problemet og gør dem bare mere agresive. Kontakt derfor en professionel og få det gjort ordentligt!
Du kan læse mere om bekæmpelse af hvepse ved at klikke her!
Hvornår er hvepse mest aktive?
Hvepse er aktive fra foråret og helt hen til frosten kommer sidst på året. Hvepsepopulationen stiger over hele sommeren og sidst på sommeren vil der være et stort antal hvepse som nu er klar til at komme ud i naturen. Det er derfor i sensommeren at hvepse er absolut mest aktive og nærgående. Når vi når til vinteren går boet i opløsning og kun dronningerne overlever vinteren over, inde i din bolig.
Hvad gør jeg ved et bi- eller hvepsestik?
Ved et hvepsestik skal du påføre is på det berørte område for at mindske hævelsen. Undgå at krads eller røre ved for meget ved stikket da det kun gør stikket mere irriteret. Modsat bier bliver broddet ikke inde i huden, hvepsenes brod er meget stærkere end biens, hvilket også gør at en hveps kan stikke flere gange unden at dø.
Ved et bistik er det bedst at få fjernet brodden så hurtigt som muligt, i brodden sidder der nemlig stadig gift som vil blive pumpet ind i huden selvom bien er væk. Dette kan gøre med en negl eller en pincet. Dernæst anbefaler vi, ligesom ved et hvepsestik, at påføre is på det berørte område for at mindske hævelsen.
Behandler i bier?
Bier er hvad man kalder et nyttedyr og de er derfor fredet. Hvis du har bier skal du kontakte en lokal biavler som vil afhjælpe dig med dit problem, eller kontakt Dansk biavlerforening på Biavl.dk. Hvis det ikke er muligt at finde en interesseret biavler, skal du kontakte os så problemet ikke bliver værre.
Hvis du derimod har mur- eller jordbier kan vi sagtens bekæmpe dem med vores midler. Læs mere om bekæmpelse af bier ved at klikke her!